דו"ח חדש: מורים מאונר"א מסיתים לטרור ואנטישמיות

וושינגטון, 2 פברואר, 2017 – בפני ועדה משותפת של הקונגרס האמריקאי בנושא האו"ם, ישראל והפלסטינים, מנכ"ל ארגון הביקורת העצמאי UN Watch, הלל נוייר יעיד ויציג דו"ח בן 130 עמודים חדש המראה 40 מקרים חדשים ומטרידים בהם מורי בתי הספר של אונר"א בעזה, לבנון, ירדן וסוריה מסיתים מעל דפי הפייסבוק שלהם לטרור ג'יהאדיסטי ואנטישמיות, על ידי פרסום סרטונים ותמונות המכחישות את השואה והמהללים את היטלר.

UN Watch שלחו הבוקר מכתבים למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, מזכיר המדינה האמריקאי, רקס טילרסון, ושגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי, ומפצירים בהם לנקוט פעולה ולדרוש מהאו"ם ואונר"א גינוי להסתה, ואת פיטורם המיידי של העובדים המעורבים.

"עלינו לראות אפס סובלנות של האו"ם לטרור ואנטישמיות", אמר הלל נוייר, מנכ"ל UN Watch בז'נבה.

לדוח המלא

תקציר בהמשך

#######

מרעילים ילדים פלסטינים

דוח על הסתה של מורי אונר"א לטרור ג'יהאדיסטי ואנטישמיות

שהוצג על ידי UN Watch לפני הקונגרס של ארצות הברית
הוועדה לענייני חוץ של בית הנבחרים

       שימוע משותף של וועדת המשנה למזרח התיכון וצפון אפריקה
ועדת המשנה לענייני אפריקה, בריאות עולמית, זכויות האדם העולמי והארגון הבינלאומי

UN Watch

2 בפברואר, 2017

 

תקציר

דו"ח זה חושף יותר מ -40 עמודים בפייסבוק המופעלים על ידי מורים בבתי ספר, מנהלים ועובדים אחרים של סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטי פלסטין במזרח הקרוב (אונר"א), המעודדים לטרור או אנטישמיות. הדו"ח מחולק לפי אזורים, וכולל אנשי אונר"א בלבנון, ירדן, עזה וסוריה. מקרים אלה נוספים ל- 30 מקרי הסתה שנחשפו בסוף שנת 2015 על ידי ארגון UN Watch.

הדוגמאות להסתה בדוח זה כוללות מורי אונר"א ואנשי צוות החוגגים את חטיפתם של בני נוער ישראליים על ידי מחבלים, מריעים כשרקטות נופלות בשטח אזרחי בישראל, תומכים בצורות שונות של אלימות, קוראים למחיקת ישראל מהמפה, מדברים בשבחו של היטלר ופרסום התמונה שלו, פרסום קטעי וידאו אנטישמיים בגלוי, קריקטורות, והצהרות.

הסתה כסימפטום לבעייתיות הליבה 

הכרחי להבין שהשנאה המוצגת בתוך אונר"א היא סימפטום של בעיה עמוקה יותר, בסיסית: עצם קיומו של הארגון, מבנה פעילותו, ומשימת הליבה הפוליטית שלו. כפי שצוין על ידי ד"ר עינת וילף, המומחית המובילה בעולם בנושא אונר"א,  הסוכנות פועלת כארגון פלסטיני פוליטי המחויבת לתכנית המדינית "השיבה", כלומר שליחתם של חמישה מיליון צאצאי פליטים פלסטינים מ- 1948 לישראל, מהלך שיביא לסופה של המדינה היהודית כפי שאנו מכירים אותה. במקום לטפח את האפשרות לשלום, ד"ר וילף הוכיחה, כי אונר"א היא כיום המכשול הגדול ביותר לשלום, במצב הקיים היא מנציחה ומנפחת את סוגיית הפליטים הפלסטינים ואת חלומם של הפלסטינים ל"שיבה" אל מה שכיום היא  מדינת ישראל .

ארה"ב, בריטניה, האיחוד האירופאי ושאר התורמים המרכזיים חייבים לפעול

התורמים הגדול של אונר"א כוללים את ארה"ב, אשר נתנה 380 מיליון $ בשנת 2015, האיחוד האירופי (136 מיליון $), ובריטניה (100 מיליון $). מדינות אלה ומדינות תורמות אחרות, כולל קנדה שהודיעה לאחרונה על מענק מחודש של 25 מיליון $, נושאים באחריות להבטיח כי אונר"א עומדת בהתחייבויותיה כארגון הומניטרי של האו"ם.

למרבה הצער, כאשר חשפנו 30 מקרים דומים של הסתה באינטרנט בשנה שעברה, התגובה של דובר אונר"א כריס ג'ונס הייתה להשתלח UN Watch, וזאת בכדי להכחיש או להמעיט מערכה של הבעיה. רק לאחר חודשים של תשומת לב תקשורתית מתמשכת דובר האו"ם בניו יורק הכריז בשקט כי כמה עובדים הושעו. זהותם של הפושעים, או משך ההשעיות שלהם, מעולם לא פורסמה. אונר"א עצמה מעולם לא נתנה כל הודעה בעניין, לא באתר האינטרנט שלה או בכל מקום אחר.

כל כך הרבה עובדי אונר"א ממשיכים לפרסם בפייסבוק בפומבי אשר משבחות טרור איסלמי קיצוני ומסיתות לאנטישמיות מוכיחה כי אונר"א-למרות טענותיה כי להקמת מערכות משמעת- לא לוקחת את הנושא ברצינות, ועובדיה יודעים זאת.

כמו כן, סנגור פוליטי יומי של אונר"א הדרג הבכיר מיקוד ישראל-פרקטיקה חריגה והפרת ניטרליות בין סוכנויות הומניטריות ברחבי העולם-יוצר אווירה הכוללת בארגון שבו מורים בבירור להרגיש בנוח מחיקת המדינה היהודית מהמפה.

כמו כן, הסנגור הפוליטי היומי של הדרג הבכיר באונר"א ששם למטרה את ישראל-פרקטיקה חריגה המפרה את הניטרליות של סוכנויות הומניטריות ברחבי העולם-יוצרת אווירה כוללת בארגון שבו מורים מרגישים בנוח למחוק המדינה היהודית מהמפה.

הפרות משפטיות

ההסתה של עובדי אונר"א מהווה הפרה של מחויבויותיה המשפטיות:

  1. הפרת ניטרליות

הסכם המימון של אונר"א מ- 2017 עם מחלקת המדינה האמריקאית מחייבת אותה לפעול בהתאם ל"עקרונות הומניטריים של האו"ם באופן ניטרלי וללא משוא פנים". תחת עקרונות או"ם כלליים, על בעלי תפקיד הומניטרי באו"ם מוטלת החובה שלא לנקוט עמדה בלחימה או לעסוק במחלוקות פוליטיות, גזעניות או בעלות אופי דתי או אידאולוגי.

הפרסומים האישיים בפייסבוק של עובדי אונר"א: המסיתות, תומכות, מאדירות ונותנות לגיטימציה לטרור רצחני נגד ישראל מהוות הפרה בוטה של חובה זו של ניטרליות. עובדי או"ם אלה נוקטים עמדה גלויה בסכסוך הישראלי-הפלסטיני לוקחים חלק במחלוקת פוליטית, גזעית, דתית או אידאולוגית.

  2. הפרת התחייבות אונר"א להלחם בגזענות

הסכם אונר"א עם ארה"ב מחייב דחיית "גזענות על כל צורותיה". עם זאת, מוריה ומנהליה של אונר"א מפרים הפרה בוטה של חובה זו על ידי פרסום חומר אנטישמי קלאסי בפייסבוק.

  3. אי- ביצוע "הדרכה במדיה החברתית"

על פי ההסכם שלה עם ארה"ב, ובהבטחותיה לקנדה שפורסמו בחודש נובמבר, אונר"א מחויבת ליישם הדרכה במרחב הווירטואלי על מדיניות אונר"א ושימוש במדיה חברתית על ידי אנשי אונר"א. אונר"א מפרה הפרה בוטה של הוראה זו. בהתבסס על הדו"ח של ארגון UN Watch מהיום, ברור שאם אונר"א נקטה פעולות כלשהן בעניין זה, הן כישלון חרוץ.

יתר על כן, חובת ההכשרה הווירטואלית של אונר"א אמורה להיות מיושמת בהקשר התחייבות רחבה יותר שלה כדי שתוכל לעמוד בסעיף 301 (ג) של חוק סיוע החוץ של ארה"ב משנת 1961 (ראה סעיף ג ', עמ. 2), לפיו אונר"א חייבת לוודא כי תרומותיה של ארצות הברית לא הולכים לסייע לאנשים שעוסקים בטרור. העובדה כי אנשי אונר"א מסיתים באופן פעיל, מהללים ומשבחים מחבלים בחשבונות הפייסבוק שלהם מעמידים בסימן שאלה אם אונר"א פועלת בהתאם לחוק הסיוע סעיף 301 (ג).

  4. אי הטלת משמעת על מורים שמסיתים לטרור ואנטישמיות

על פי ההסכם שלה עם ארה"ב, אונר"א חייבת לנקוט "צעדים משמעתיים. . . ברורים ועקביים" נגד אנשיה המפרים את מסגרת הרגולציה של אונר"א. (ראה, סעיף ג ', עמ. 3).

בתגובה לדיווחים של UN Watch משנה שעברה, באונר"א טענו כי ננקטו צעדים משמעתיים נגד כמה מהאנשים שלהם על ידי השעיות ואובדן המשכורת. עם זאת, אונר"א לא חשפה את העובדים הנתונים בהליך משמעתי או ציינה את משך ההשעיה. בכל מקרה, כל פעולה משמעתית שאונר"א נקטה בבירור לא הייתה אפקטיבית הדו"ח של ארגון UN Watch היום מראה כי ההתנהלות ממשיכה ללא הפוגה בכל מתקני אונר"א ברחבי המזרח התיכון.

ארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה וקנדה חייבות לדרוש מאונר"א לנקוט במדיניות של אפס סובלנות עבור סוג זה של פעילות פייסבוק מסיתה על ידי עובדיה, כפי שזה חל על מורים בארה"ב ובריטניה. בחודש נובמבר 2016, מועצת מכללת אוברלין (Oberlin) דחתה פרופסור בגין פרסום אנטישמי בפייסבוק. בדומה לכך, בחודש אוקטובר 2015, ממשלת בריטניה הפסיקה העסקתו של מורה בכיתה לכל החיים בגין פוסט פייסבוק אנטישמי. סטודנטים פלסטינים ראויים לאותן זכויות שתורמי אונר"א מעניקים לעצמם.

  5. הפרה של תקנון פנימי של האו"ם על משוא פנים

בנוסף הפרות בוטות אלו של הסכם המימון מ- 2017, אונר"א מפרה גם את מדיניות הפנים של האו"ם ושל אונר"א בדבר ניטרליות ואי משוא פנים של עובדיה.

סעיף 101 (3) של אמנת האו"ם קובע כי "השיקול המכריע" בהעסקת צוות הנו "הבטחת הסטנדרטים הגבוהים ביותר של יעילות, וטוהר המידות".  איכות "הטוהר", הוא יסוד מרכזי בחוקי צוות האו"ם ותקנות סגל אשר נדרשים מאנשי הצוות "כדי לשמור על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של. . . טוהר". זה כולל, אך אינו מוגבל, ל-"טוהר המידות, אי משוא פנים, הגינות, יושר וכנות בכל עניין הנוגע לעבודתם ומעמדם. "ראה תקנה 1.2 (ב). ערך זה בא לידי ביטוי שוב בתקנה 1.2 (ו) המחייבת את הצוות להישאר נייטרלי וללא משוא פנים, במיוחד לגבי הצהרות ציבוריות.

יתר על כן, תקנות הצוות בינלאומי של אונר"א במפורש משלב את תקנון האו"ם "חוק הניטרליות" לעובדיו, וקבע בתקנה 1.4 כי הצוות חייב "להימנע מכל פעולה ובמיוחד מכל סוג של הצהרה פומבית אשר עשויה לשקף לרעה את מעמדם או טוהר המידות, עצמאותם או משוא פנים אשר נדרשים מתוקף תפקידם".

הפוסטים בפייסבוק של צוות אונר"א שנחשפו על ידי UN Watch היום ובשנה שעברה משקפות זלזול חצוף של תקנות אלה של האו"ם אונר"א.

 

המלצות וקריאה לפעולה

לאור האמור לעיל, UN Watch קוראים לכל המדינות התורמות ובפרט לארה"ב, האיחוד האירופי, בריטניה וקנדה ל:

(א) לדרוש מאונר"א ציות מלא על כל חובותיה, כולל כל ההוראות שתוארו לעיל, וזאת לפני שהמדינות התורמות משחררות כספים נוספים לאונר"א;

(ב) דרישה ממזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ומנציב אונר"א גנרל פייר קראנבול לגנות מיד את הסתת עובדיהן לטרור ואנטישמיות;

(ג) דרישה מאונר"א לאמץ מדיניות של אפס סובלנות כלפי עובדים המסיתים לגזענות או לרצח על ידי פיטורים מיידים, ובאופן בולט לפרסם באתר האינטרנט שלה פעולות כאלה ואחרות בהן נוקטת כדי לעקור מהשורש התנהגות חתרנית על ידי צוות האו"ם.

UN Watch