מצרים של א-סיסי תחליף את סעודיה בראשות וועדה של מועצת זכויות האדם

 

מועצת זכויות האדם אישרה את מינויה של מצרים לעמוד בראש הצוות המייעץ

ז'נבה, 8 ביולי, 2016 — נציג המשטר המצרי של הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי החליף את הנציג של ערב הסעודית כיו"ר צוות של מועצת זכויות האדם של האו"ם אשר ממנה את החוקרים הבינלאומיים, והשבוע יכלול בחירת מומחה חדש של האו"ם- דווח להוצאות להורג– למרות שהכוחות המצריים הרגו כ- 1,000 מפגינים במשוער ביום אחד לפני פחות משלוש שנים.

שגריר מצרים בז'נבה, עמר רמדאן, הוא אחד מחמישה הדיפלומטים הנמנים על הצוות המייעץ של מועצת זכויות האדם, האחראית על ראיונות, איתור מועמדים והמלצה על מומחים לזכויות אדם של האו"ם אשר מדווחים על מדינות ספציפיות או נושאים גלובליים. הוועדה בראשות המצרית עכשיו מבצעת תפקיד מרכזי בבחירת 77 חוקרי זכויות אדם מובילים המייעצים למועצת זכויות אדם.

מצרים מנהלת את הצוות שלאחרונה מינה את אגנס קלמרד (Agnes Callamard), הממונה על יוזמת חופש הביטוי העולמי של אוניברסיטת קולומביה, כמפקחת החדשה על הוצאות להורג שרירותיות, ללא משפט או שימוע.  במהומות אוגוסט  ב- 14 באוגוסט 2013, כוחות מצריים שחטו 1,000 מפגינים נאמני הנשיא דאז, מוחמד מורסי שהודח לאחרונה. בנוסף שופט מצרי גם הורה על כ- 720 הוצאות להורג נגד מפגינים ביום אחד בשנת 2014, בעקבות הליכים משפטיים אשר גונו כ- "לעג צדק" על ידי שמונה מומחי האו"ם, ביניהם כריסטוף היינס (Christof Heyns), מפקח האו"ם על הוצאות להורג ללא משפט שבקרוב יוחלף.

מצרים מינתה את אגנס קלמרד שהגנה על מינוי סעודיה

הגברת קלמרד התוודעה לצוות לאחר שהגנה על מוניטין הצוות המייעץ, בעת המינוי השערורייתי של סעודיה לראש הצוות בשנת 2015. להצהרה הכוזבת והמטעה של האו"ם הגיבה קלמרד כי "האו"ם איננו אחראי למינוי בכל מקרה". עם זאת, בניגוד להצהרות קלמרד והאו"ם, סעודיה החזיקה בתפקיד כמעט כל השנה ואף נבחרה פעמיים, בעוד שלושה חברות אחרות בצוות- יוון, אלג'יריה ופולין- מעולם לא עמדו בראשותו. יוון היא זו שהייתה צריכה לעמוד בראש הצוות עם תום כהונתה של סעודיה בסוף שנת 2015, אך הסעודים נבחרו שוב.

המינוי השערורייתי בשנה שעברה חשף לעולם כי המינויים מושתתים על בסיס ברור. מצרים אחראית על שלושה מינויים ב- 2016:

תפקידה של מצרים בראש הקבוצה המייעצת הוא בעייתי לא רק מטעמים סמליים. למינוי זה עשוי להיות השלכות מהותיות על איכות המומחים הנבחרים. כפי שאמר בעילום שם להטיימס הלונדוני, מועמד אחד בשנה שעברה- שהתראיין לתפקיד מומחה לזכויות האדם של האו"ם על ידי השגריר הסעודי פייסל בן חסן טראד- את הדברים הבאים:


"כשאתה מתראיין ונשפט על ידי אנשים ספציפיים [מדינות מייצגות] עם רקורד זכויות אדם רע זה מעצבן. וזה גם משנה את האופן בו תענה על שאלות. אתה שואל את עצמך, מה הדיפלומט הזה רוצה לשמוע? הם רוצים לשמוע שאתה הולך להיות נחמד אליהם. מצאתי קושי בלהשיב על כמה שאלות כי, למעשה, התשובה הייתה, "אני הולך לבקר אותכם".

UN Watch